luni, 9 martie 2009

Cum sa alegi o plita incorporabila pe gaz?


Plitele pe gaz sunt in continuare o optiune serioasa la noi in tara. raportul costului de utilizare gaz/electric este 1/3 se estimeaza ca in 4 ani acest raport va fi 1/1. Insa un alt din motiv pentru care unii nu aleg varianta electrica este puterea nominala mare a plitelor electrice( 4,5-7kw).


Daca luam in calcul faptul ca este putin probabil ca majoritatea dintre noi sa folosim toate zonele de incalzire odata, plita electrica ar putea deveni o solutie .Plitele pe gaz necesitata o atentie mai mare din punct de vedere a sigurantei in utilizare. Este de preferat sa alegeti o plita cu supapa de siguranta,in cazul in care nu aveti detector de gaz in locuinta.aprinderea electrica este una din caracteristicile recomandabile ,iar aceasta sa fie pe buton nu "la 2 maini". Majoritatea plitelor pe gaz sunt din inox,material care are avantaje dar si multe dezanantaje: se curata greu iar majoritatea plitelor pe inox lasa foarte multe amprente,cu exceptia inoxului polisat manual .Plitele mai pot fi realizate si cu ajutorul altor materiale : Sticla-cel mai des intalnit material dupa inox. Aceasta are ca dezavantaj faptul ca se poate zgaria.

Exista insa si plite pe gaz din shott ceran,un aliaj ceramic care nu se zgarie si lasa foarte putine amprente. Daca doriti o putere calorica sporita puteti opta pentru o plita pe gaz cu ochi wok (triplu -arzator) si prin urmare veti avea posibilitatea de a realiza o scurtare a timpului de preparare.
Un alt avantaj este sa optati pentru gratarele de fonta sau ,mai bine aliaj de din fonta. Otelul si fierul forjat emailat ,folosit pe majoritatea plitelor pe gaz au ca dezavantaj faptul ca la flacara intensa se corodeaza. Fonta este un material preferabil,insa are si ea ca dezavantaj faptul ca este casanta(impact sau diferente mari de temperatura). De aceea e bine sa optati pentru gratarele din aliaj de fonta.acestea au o cantitate de carbon mai mica in compozitie si este mai putin casant.

Exista si plite pe gaz inteligente!!!
Ele care se opresc singure dupa un anumit timp ,4 sau 6 ore din motive de siguranta, plite cu programator electronic(timer), plita cu touch slider, desi in general sunt folosite pe plitele electrice(dar sunt si exceptii), functii de memorare. Pentru mai multe detalii contact : ovidiu.pogar@electropremium.ro sau telefon 0727577922

0 comentarii: