marți, 7 aprilie 2009

Trecerea de la ARAGAZ la PLITA si CUPTORUL INCORPORABIL

Tendintele actuale in mobilierul de bucatarie inclina spre electrocasnicele incorporabile. Motivele pot fi date de un aspectul exterior mai placut, de avantajele ergonomice pe care aceste echipamente le confera spatiului, o mai mare independenta de organizare in bucatarie. Insa aceste avantaje nu se regasesc doar la nivel de aspect, design , ci si in ceea ce privesc caracteristicile tehnice.
Daca la nivelul plitei aceste avantaje nu sunt atat de evidente, singurul dezavantaj major fiind imposibilitatea de a opta pentru gratare dina fonta/ aliaj fonta(luand in considerarea un aragaz cu aprindere electrica si supapa de siguranta gaz), in ceea ce priveste cuptorul diferentele sunt foarte mari.

Un prim mare dezavantaj este dat de un volum mai mic, aceasta diferenta fiind intre 15 si 20 de litri.
Un alt dezavantaj este dat de faptul ca majoritatea aragazelor intalnite pe piata din tara noastra au ca alimentare GN. Intre prepararea la un cuptor pe gaz si una la un cuptor electric multifunctional exista o diferenta de calitate foarte mare. Aceasta este justificata de imposibilitatea cuptorului de aragaz de a prepara la temperatura uniforma, diferentele mari intre temperatura setata si cea existenta ale unei instalatii de gaz precum si de durata lunga pana la atingerea temperaturilor de peste 180 de grade C.
Tot la cuptor aragazului putem mentiona lipsa programelor de autocuratare, din ce in ce mai cautate de catre utilizatori, care nu doresc sa-si ocupe timpul in acest sens.
Tendintele actuale sunt de a opta pentru o plita pe gaz si un cuptor electric multifunctional. Aceste tendinte sunt perfect justificate de costurile raportate la consum. In ceea ce priveste plita, o plita pe gaz are un consum raportat la cost de doua ori mai mic fata de o plita electrica. Desi prepararea la o plita electrica (fie ea si pe inductie) este mai rapida, nu este de neglijat puterea nominala de 6,5-7Kw/h. In acest sens putem preciza si faptul ca in 4 ani se estimeaza o echivalare, avand in vedere costul GN care are o tendinta de crestere mult mai mare fata de energia electrica. Aceasta alegere induce ideea ca inca utilizatorul de echipamente electrocasnice din Romania prefera inca instalatiile de GN in ceea ce priveste prepararea alimentelor. In bucatariile din Europa de Vest, acestea sunt foarte rare si tind spre disparitie.
In ceea ce priveste cuptorul, pasul catre varianta electrica putem spune ca s-a realizat si la noi. Avantajele mari in ceea ce privesc prepararea, existenta meniurilor presetate, a programelor de autocuratare au inclinat utilizatorul din tara noastra catre cuptorul electric multifunctional.
In concluzie, trecerea de la vechiul aragaz la un pachet incorporabil, plita si cuptor , este una justificata atat din punct de vedere al aspectului exterior, ergonomie si design, cat si din punct de vedere tehnic, luand in considerare multiplele inovatii pe care le intalnim pe aceste echipamente.

0 comentarii: