marți, 10 martie 2009

Despre aparatele frigorifice:Combine frigorifice ,Frigidere, Frigidere Side By Side, Congelatoare


Deoarece exista confuzii in utilizarea diversilor termeni referitori la aparatele frigorifice, as dori sa aduc un pic de lumina in acest domeniu.
Aparatele frigorifice se clasifica in:
1. Combine frigorifice
2. Frigidere si
3. Congelatoare.
Exista de asemenea trei sisteme de racire ale acestor aparate:
1. dezghetare automata,
2. no frost si
3. sistem mixt: dezghetare automata la frigider si no frost congelator.

Aparatele frigorifice sunt raportate la clase de consum; in general clasa energetica cea mai des intalnita este A. Clasa energetica A+ neste de preferat atunci cand instalatia frigorifica asigura o capacitate de congelare mai mai de 8kg/24h pentru sistem de racire dezghetare automata, respectiv 6 kg pentru NO FROST. In aceste cazuri trebuie sa existe un compromis intre eficienta si consum, deoarece o parte din frigiderele A+ sunt dotate cu compresoare avand o putere nominala mai mica raportat la volum.

Totodata, ceea ce nu este afisat de catre retaileri este clasa climatica (SN/N/ST/T-adica Subnormal/Normal/SubTropical/Tropical). Aceasta va informeaza despre autonomia de functionare a echipamentului frigorific la temperaturi extreme exterioare. E bine sa alegi un aparat frigorific avand clasa climatica SN/T.

In general, aparatele frigorifice de pe piata au ca si agent frigorific folosit izobutanul R 600A. Acest agent este mult inferior agentilor frigorifici care se foloseau pana acum 5-6 ani insa este in schimb ecologic.

Combinele frigorifice au raportul volum frigider 2/3 ,volum congelator 1/3. Combinele au de obicei o capacitate de congelare mai mare: 5-10 kg/24h-No Frost, 7-12 kg/24h - Bineinteles este bine sa urmariti un aparat frigorific cu o capacitate de congelare mai mare deoarece aceasta reflecta eficienta de racire a instalatiei frigorifice.

Frigiderele au raportul mai mare la frigider3/4 si 1/4congelator. Acestea au in schimb raportul capacitate de congelare mai mic (4-8kg/24h-dezghetare automata, 46kg-no frost).

Congelatoarele sunt aparate frigorifice a caror consum este mai mare decat al frigiderelor: cam 1KW / an pe litru (volum).

Exista multi producatori de compresoare folosite de producatorii de aparate frigorifice, dar eu recomand compresoarele Danfoss.

2 comentarii:

Anonim spunea...

combina frigorifica electrolux model ENB 3850 este cea mai proasta combina din punct de vedere al calitatii. afisaju electronic mi sa ars si tabla nu e decapata ca lumea , este aplicata vopseaua email peste rugina,nare decat 3 ani si e de ras .electrolux societate neserioasa in privinta calitatii

Anonim spunea...

unde pot gasi o interfata pnt combina frig electrolux in afara de service'